Published with Blogger-droid v1.6.8
- 1 paket laksa-rendam&rebus (saya guna laksa beras mihun)
- *10 tangkai cili kering-rebus
- *10-15 ulas bawang merah
- *2-3 labu bawang besar
- 1 inci lengkuas
- 1 kg ikan kembong
- 6-10 keping asam gelugor
- 2 kuntum bunga kantan
- Daun kesom
- Garam&belacan secukup rasa (x bubuh pon belacan, my hubby xleh mkn belacan)
- Bahan2 ulam:Daun selom,Timun,Bawang besar,Cili api,Limau kasturi&Telur rebus.
Cara-cara
- Kisar bahan2 bertanda *
- Rebus ikan kembung yg telah dibersihkan.Masukkan sedikit garam.Simpan air rebusan ikan.Asingkan isi&tulang.
- Kisar ikan&tulang berasingan.masukkan sedikit air.Tapis tulang yg diblender.
- Masukkan bahan2 yg dkisar kedalam periuk.Masukkan sekali isi ikan&air tulang.Masukkan air rebusan ikan juga.Campurkan air biasa kalau air rebusan x mencukupi.Jgn terlalu cair.
- Masukkan bunga kantan,daun kesum&asam gelugor.Masak sehingga mendidih.Masukkan garam secukupnya
No comments:
Post a Comment