Tuesday, June 14, 2011

RESEPI CARROT WALNUT CAKE/CUPCAKES

Salam,





Bahan Kek



1 1/4 cwn minyak jagung (minyak masak pun boleh)
4 biji telur
120 gm gula castor
120 gm gula perang
100 gm walnut cincang (any nuts pun boleh)
1 cawan nenas (potong kiub)
1 1/2 cawan carrot yang disagat
250 gm tepung** (highly recommended - high protein flour)
1 sudu kecil baking soda**
1/4 sudu kecil serbuk kulit kayu manis**
1/4 sudu kecil garam


Bahan Topping
250 gm cream cheese
100 gm butter
100 gm gula icing
sedikit perahan lemon - x letak pon xpe

Penyediaan Kek
1. pukul telur sehingga kembang. masukkan minyak, gula castor dan perang, sebatikan - tak perlu sampai gula hancur.
2.masukkan walnuts, kismis, carrot, sebatikan.
3.masukkan bhn bertanda ** (yang telah diayak), garam, ke dalam adunan no 2. Guna spatula(sudu) plastik atau kayu untuk kaup-balikkan adunan. hati-hati, jangan kotorkan tempat! hehe.
4.masukkan dalam loyang berukuran 9 inch yang telah disapukan mentega/dialas kertas minyak.
5.bakar selama 45 minit pada suhu 180C. check kek guna garfu untuk tahu sudah masak atau belum. Bila dh masak, sejukkan di luar oven.


Penyediaan Topping
1.masukkan semua bhn dlm blender/mixer.
2.bila kek dah sejuk, sapukan atas kek. Sejukkan dalam fridge baru potong untuk dihidangkan.


Sumber: syazwaniadnan @ www.iLuvislam.com

No comments: